Gliceryna w kremie do twarzy

Gliceryna jest składnikiem silnie nawilżającym

Gliceryna jest alkoholem cukrowym, będącym przezroczystą cieczą o słodkawym smaku. Jest substancją silnie nawilżającą. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji mydeł. Dzięki swym pielęgnacyjnym właściwościom szybko zyskała popularność w przemyśle kosmetycznym.

Gliceryna to składnik, który najczęściej kojarzymy z nawilżającym kremem do rąk. Jednak gliceryna występuje w wielu kosmetykach, między innymi w regenerujących balsamach i mleczkach do ciała, pomadkach ochronnych do ust i kremach do twarzy. Jako składnik kremów do twarzy sprawdza się doskonale, ponieważ ma działanie higroskopijne i zatrzymuje na długo wilgoć w warstwie rogowej naskórka, przez co skóra jest długotrwale nawilżona (nawet do 24 godzin). Ponadto silnie wygładza i regeneruje skórę twarzy. Ma działanie ochronne, np. przed czynnikami pogodowymi, dzięki czemu krem z gliceryną nada się także na chłodne, mroźne i wietrzne dni. Gliceryna łagodzi także podrażnienia skóry i koi nieprzyjemne uczucie pieczenia lub swędzenia.

Krem do twarzy z gliceryną nadaje się także doskonale do pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ poprawiają jędrność i elastyczność skóry, a także opóźniają procesy starzenia. Zmarszczki pojawiają się dużo później, a te które były już obecne na naszej twarzy delikatnie się spłycają. Po zastosowaniu kremu do twarzy z gliceryną nasza skóra jest aksamitnie gładka i wygląda młodo. Jeżeli chcemy wzbogacić nasz krem o kilka kropli gliceryny możemy bez problemu kupić ją w aptece, bez recepty.

Comments are closed.